Hoe worden ballonnen gemaakt

Ballonnen worden gemaakt van een vloeibaar type rubber dat latex genoemd wordt. Latex vormt zich door het sap van de rubberboom. Deze groeien vooral in landen zoals bijvoorbeeld Maleisië.

De latex wordt verzameld en kleurstoffen worden aan het sap toegevoegd. De vloeibare latex met de toegevoegde kleurstoffen wordt in grote bakken gegoten, waarin uiteindelijk ballonmallen worden gedoopt.
Het is heel belangrijk dat de latex goed wordt gemengd en dat er geen lucht belletjes in komen, dit om gaatjes in de ballonnen te voorkomen.

Na het dippen van de ballonnen wordt er met gebruik van kleine borsteltjes aan het eind van de ballon een boordje gemaakt, hierdoor krult het uiteinde van de ballon op en krijgt de ballon het bekende uiteinde.
Na dit vormingsproces worden de ballonnen in een oven gedaan om daar te vulkaniseren, dit zorgt voor de elasticiteit van de ballonnen. 

Na het drogen, worden de ballonmallen 16 minuten lang ondergedompeld in een warm bad, wat bijdraagt aan de soepelheid van de ballon. 

Vervolgens worden de ballonnen ondergedompeld in een bad van water gemengd met poeder.
Deze poedervorm zorgt er voor dat de ballon gemakkelijk van de mal af zal gaan. De ballonnen worden machinaal een beetje opgeblazen en van de mallen afgehaald. Tot slot worden de ballonnen nog in een soort wasmachine met zeep gedaan om alle resten van de ballonnen te wassen.  

Weten wat je met ballonnen kunt maken? Kijk dan op de pagina 'Ballondecoraties'